Wednesday, January 12, 2011

Pengurusan Pertanian Baik

PERTANIAN BAIK BERMULA DARI RANCANGAN YANG BAIK

1.Langkah Pertama: Ramalan Pasaran

Ramalan Pasaran boleh di buat dengan mengkaji trend tahun tahun terdahulu bagaimana sesuatu perkara mempengaruhi pasaran.
Musim Kemarau di Selatan Thailand dan Utara Kedah menyebabkan pengeluaran terjejas oleh itu  permintaan pasaran adalah baik.
Musim Banjir pula menjejas ekonomi orang awam dan lojistik oleh itu pasaran lemah walaupun pengeluaran rendah sepatut nya harga lebih baik.
Musim Cuti sekolah dan Perayaan  telah meningkatkan permintaan kerana amalan orang bandar "balik kampung" ini menyebabkan permintaan meningkat mendadak.
Musim Kenduri Kahwin pula meningkatkan permintaan hasil seperti Nenas,terung dan timun
Perayaan Cina menyebabkan sistem pasaran borang terjejas tetapi musim makan sayur pula  memberi ruang pasaran yang baik.


Rajah Menunjukan musim hujan dan kemarau di Kedah dan juga musim tertentu mengikut kalendar

2.Langkah Kedua: Jadual Tanaman
Berdasarkan ramalan pasaran baru lah perancangan pengeluaran di buat. Ia perlu memenuhi pasaran yang di jangka dan jadual tanaman perlu tepat dan di amalkan supaya pengeluaran dapat memenuhi permintaan.


Peta Menunjukan No No Lot dan Lokasi Kolam-Tahun 2009

Oleh itu jadual pengeluaran perlu mensasarkan masa permintaan yang tinggi seperti di ramalkan.

3.Langkah Ketiga:  Manual Tanaman
Untuk memastikan pengeluaran mengikut jadual, kualiti hasil memenuhi kualiti di kehendaki pasaran semua kerja perlu di laksanakan mengikut manual tanaman. Berikut contoh manual tanaman bagi tanaman jagung.


4.Langkah Keempat : Input Pertanian :
Pastikan Bekalan input di dapati sebelum masa hendak di gunakan dengan kualiti dan quanti yang tepat.Pastikan kita mempunyai tenaga kerja dan jentera yang mencukupi untuk memenuhi jadual kerja. Input dan amalan boleh juga menggunakan kaedah Natural Farming bagi menjimat kan kos di samping dapat mengitar semula sisa ladang untuk jadikan produk yang bermenafaat.


Input Pertanian

Panduan Kaedah Natural Farming:

a.Menyediakan Baja dari sisa tanaman


b.Menyediakan Bahan Kawalan MusuhSANITASI DAN KEBERSIHAN LADANG
Kebersihan ladang dari rumpai bukan sahaja meningkatkan kebersesanan baja dan nutrient yang diberi kepada tanaman tetapi mengelak ia menjadi perumah kepada pembiakan serangga dan penyakit.
Berkut adalah contoh kesan buruk dari ladang yang rumpainya tidak di kawal menyebakan serangga membiak.
Ladang Yang Di Penuhi Rumpai menjadi Perumah Pembiakan Serangga


Serangga Musuh Tanaman

Belalang


Kumbang Yang Menyerang Pokok dan BuahLalat

Serangga Pemangsa

Buah Rosak di Serang Serangga

Di Kumpul
DiMasukan kedalam Lubang yang di korek

Di Timbus dengan Tanah

Buah Buahan Yang di Serang Serangga Siap Di Tanam Untuk mengelakan pembiakan dan penularan


PEMANFAATAN KOMPOS ORGANIK PADA SISTEM PENGELUARAN TANAMAN TANAMAN

Buletin ini membahas penggunaan kompos dalam sistem pengeluaran sayur-sayuran. Ini membahas aplikasi permukaan kompos sebagai sungkupan, pindaan tanah, dan sebagai kaedah kawalan rumpai. N mineralisasi dalam kompos setelah aplikasi, dan larut lesap N dari kompos, terutama dalam kompos diterapkan pada tanah berpasir, dijelaskan.

Aplikasi Kompos untuk tanaman sayur-sayuran komersial yang relatif baru di Malaysia. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa kompos boleh berfungsi sebagai pindaan tanah untuk meningkatkan kelembapan tanah dan keupayaan memegang nutrisi, khususnya di tanah berpasir; meningkatkan bahan organik tanah, dan pada akhirnya meningkatkan pertumbuhan tanaman dan hasil. Kompos boleh digunakan sebagai alternatif untuk polyethlene sungkupan, melayani sebagai alternatif bentuk kawalan rumpai, dan meningkatkan kesuburan tanah dalam sistem pengeluaran tanaman sayuran. Buletin ini menyajikan maklumat tentang kompos sampah organik digunakan sebagai pindaan sungkupan dan tanah dalam sistem pengeluaran tanaman.

Fungsi KOMPOS

POTENSIALKOMPOS SEBAGAI SUNGKUPAN 
Tingginya kadar logam berat kompos yang terbuat dari sisa dari Bandar, dan  tinja berpatogen , merupakan pertimbangan penting ketika menggunakan kompos untuk pengeluaran tanaman hortikultura.
KOMPOS SEBAGAI PEBAIKPULIH TANAH UNTUK MENINGKATKAN KESUBURAN TANAH Melaporkan manfaat kompos termasuk penindasan penyakit tanah-borne, meningkatkan kesuburan tanah, dan sumber N tambahan.Semsa proses pembuatan kompos hab yang di hasilkan akan membunuh sumber penyakit dan biji benih rumpai. Organisma yang baik didalam kompos juga membantu memusnahkan organisma jahat dalam tanah.
Jika kompos mempunyai C / N nisbah lebih besar dari 30, hasilnya boleh menjadi imobilisasi N.Oleh itu bagi bahan organik seperti hampas tebu ,jerami dan batang jagung perlu dilapiskan dengan bahan organik yang lebeh tinggi kandungan N seperti daun dan rumput atau di tambah baja N bagi mempercepatkan proses perputan dan meningkatkan nisbah C/N.

KOMPOS SEBAGAI BAGIAN DARI SEBUAH PROGRAM MANAJEMEN RUMPAI TERPADU
PEMINERALAN KOMPOS.
Kompos yang dijadikan sungkupan akan menutup permukaan tanah dari cahaya. Ini akan melambatkan pertumbuhan rumpai. 

DARI TANAH DIUBAH DENGAN KOMPOS MENINGKATKAN PEMEGANGAN NUTRIENT DARI PEMBAJAAN
Pengawalan larut lesap dari tanah yang di perkaya dengan kompos akan berlaku kerana keupayaan pemegangan nutrient meningkat berkali ganda oleh peningktan bahan organik

KESIMPULAN

Sampah  dan sisa organik semakin sering diubah menjadi sungkupan komersil atau kompos. Teknologi telah meningkatkan kualiti kompos, dan mengurangkan masa pengeluaran. Penggunaan cacing,IMO merupakan teknologi baru di perkenalkan.
Melaporkan manfaat kompos termasuk penindasan penyakit tanah-borne, meningkatkan kesuburan tanah, dan sumber N tambahan. Kompos juga boleh berfungsi sebagai kaedah kawalan alternatif gulma atau digunakan sebagai pengganti sungkupan plastik polyethylene  yang kian meningkat harganya selaras dengan kenaikan petroleum.
Tingginya kadar logam berat kompos yang terbuat dari sisa  dari Bandar, dan  sisa tinja berpatogen , merupakan pertimbangan penting ketika menggunakan kompos untuk pengeluaran tanaman hortikultura. Konsentrasi tinggi garam larut boleh menjadi perhatian utama ketika lumpur sisa digunakan. Belum menghasilkan kompos diterapkan untuk tanaman dapat menghasilkan fitotoksisitas kilang dari sebatian organik menengah. Jika kompos mempunyai C / N nisbah lebih besar dari 30, hasilnya boleh menjadi imobilisasi N.
Global kompos untuk sayuran secara umum, tetapi tidak selalu, diberi respon hasil yang nyata kecuali di gunakan dengan banyak tetapi ia boleh membantu meningkatkan keberkesanan baja inorganik yang di aplikasi. Penelitian lebih lanjut perlu diarahkan untuk meningkatkan kualiti kompos dan kaedah aplikasi, mengembangkan kaedah penggunaan kompos sebagai alternatif kepada racun perosak untuk rumpai dan penyakit, dan mengembangkan `Amalan Pengurusan Terbaik 'untuk kompos sebagai alternatif separa untuk baja inorganik dalam pengeluaran sayur-sayuran komersial.
Kepada Peserta Peserta TKPM Selamat Maju Jaya.
KEJAYAAN ANDA KEJAYAAN BANGSA DAN NEGARA

No comments:

Post a Comment